GEPLAATST OP 10/06/2009 DOOR JESPER


Hoe illegaal is games downloaden?

Hoewel steeds meer landen harde maatregelen nemen tegen zogenaamde cyber-piraterij, wordt het aantal illegale downloads alleen maar hoger. De Franse regering besloot twee maanden geleden al harder te gaan optreden tegen illegale-download’ers, door de mogelijkheid te bieden om hun internet af te sluiten. Het lijkt er echter op dat zelfs de overheid de macht hierover uit handen verliest.

De Zweedse piratenpartij The Pirate Bay won een paar dagen geleden nog 7,1% van de stemmers voor zich, en veroverde daarmee minimaal 1 van de 18 te verdelen zetels in Zweden. The Pirate Bay partij, zijtak van de gelijknamige torrent-distributie site, heeft met hun 7,1% een plek veroverd in het Europees Parlement. De in 2006 opgerichtte partij heeft als hoofddoel om de huidige copyright-wetgeving aan te passen, en concentreert zich ook op het verbeteren van de privacy van burgers.

Een mogelijke oorzaak van deze hoeveelheid stemmen kan liggen bij de hoeveelheid extra publiciteit die de site de afgelopen maanden kreeg met betrekking tot een rechtzaak, aangespannen tegen de torrents-grootmacht. In april werden zij veroordeeld tot 1 jaar cel en een boete van 2,7 miljoen euro, vanwege schending van auteursrecht. De mogelijke “partijdigheid” van een rechter die hun zaak behandelde zorgde voor nog meer publiciteit: hij was lid van enkele auteursrecht-beschermende organisaties, wat zou aangeven dat hij bevooroordeeld was.

The Pirate Bay crew

De grote zege van TPB geeft wel aan hoe veel mensen er eigenlijk voor deze vorm van downloaden zijn. Ondanks het grote aantal organisaties en campanges tegen piraterij, komt dit fenomeen alleen maar meer voor. Met torrent downloaders zoals BitTorrent uTorrent wordt het steeds simpeler voor mensen om illegaal games te downloaden, en ik vraag me dan ook af dit te stoppen is.

De overheid en overheidsinstanties kunnen altijd wel dingen bedenken om het tegen te gaan, maar het is eigenlijk niet te voorkomen. Voor illegaal games downloaden geldt eigenlijk hetzelfde als voor virussen: De virussen lopen altijd een stapje voor, en de beveiliging daartegen moet dat stapje inhalen. Games kunnen erg goed beveiligd worden, maar niet tegen gevaren die we niet kennen.

Wanneer we zien dat een game als Spore in de laatste 4 maanden van 2008 1,7 miljoen keer gedownload is en de game tot vorige maand 2 miljoen keer verkocht was, zou je zeggen dat Spore 1,7 miljoen verkopen heeft gemist. Het zou toch wel erg vreemd zijn dat een spel dat zoveel kritiek kreeg, en onderdeed aan de verwachtingen, toch in de top 15 best verkochte games van 2008 zou komen, terwijl het pas in september 2008 uitkwam.

Spore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spore

Laat ik het maar zo zeggen: Spore is door de illegale downloads van het spel niet 2 miljoen verkopen misgelopen. Er wordt veel te vaak vanuit gegaan dat alle mensen die een game illegaal downloaden de game anders gekocht zouden hebben. Ik geloof eigenlijk niet dat EA meer dan 5% aan inkomsten is misgelopen door illegale downloads van Spore.

Dat is misschien ook wel de reden dat zoveel mensen die illegaal downloaden zich benadeeld voelen. Ookal hebben ze voor de wet iets misdaan, voor zichzelf hebben ze dat waarschijnlijk niet. Zij hebben een game gedownload (en automatisch geupload, dat is wat bij wet illegaal is) die ze anders toch nooit gekocht zouden hebben.

Hetzelfde geldt voor andere games: Wanneer iemand 500 GB aan games op zijn pc heeft, betekent dit absoluut niet dat hij dat ook had gehad wanneer torrent sites als The Pirate Bay niet bestonden. Het betekent alleen dat die persoon games even kan uitproberen, simpelweg omdat de mogelijkheden ervoor zijn.

Hoewel bedrijven inderdaad inkomsten mislopen door illegale downloads van games, is dit niet zoveel als het op het eerste gezicht lijkt. Zelfs met de recessie bloeit de game-industri volop, en dat zal ze nog wel een tijd blijven doen. Naar mijn mening is het onbetaald downloaden van een retail-game moreel pas illegaal, wanneer je de game anders niet gekocht zou hebben.


Commentaar toevoegen

* Naam:
* Bericht:
Dit is geen spam


door weJR op 23/04/2018 06:07
.)'(()".),

door weJR op 23/04/2018 06:07
'HcKtha

door IFLg op 08/04/2018 02:24
'Dxgvtg

door IFLg op 08/04/2018 02:24
',(..),"))

door Jesper op 09/07/2009 17:25
Dit is inderdaad het probleem van games downloaden: een groot deel van de mensen gebruikt het op een verkeerde manier. Dat is ook de reden dat ik, wanneer die beschikbaar zijn, ik eerst demo's uitprobeer van games die ik overweeg te kopen.

Wanneer de demo mij niet overtuigt, overweeg ik de mogelijkheid om de game te downloaden en dan mijn beslissing te vormen over of ik de game al dan niet koop.

Helaas, helaas, helaas... veel gamers slaan de laatste stap over. Dit is inderdaad er mede verantwoordelijk voor dat er het laatste jaar zo weinig (goede) DS games zijn uitgekomen.

Meer gamers zouden verder moeten kijken dan hun neus lang is, en in moeten zien dat ze, zoals "Store eigenaar" al zegt, zichzelf ermee hebben wanneer ze illegaal games downloaden.

door Store eigenaar op 08/07/2009 19:34
Voor niets gaat de zon op, de gameindustrie waar ikzelf ook deel van uitmaak wil ook graag een boterham verdienen. Ik ben van mening dat de downloader op termijn zichzelf ermee heeft. Hoe meer mensen downloaden en dus hoe minder games verkoop zal als gevolg hebben dat er minder game-ontwikkelaars zullen zijn en dus minder games. Ook game ontwikkelaars willen graag brood op de plank en zeker in deze tijd zullen er bedrijven, ook ontwikkelaars! op de fles gaan.

Tekenend is misschien wel de release lijst van de Ds dit jaar, erg weinig vind je niet.. ziehier het gevolg van het o zo bekende R4 kaartje.. Leuk zo'n apparaat maar als er dan geen games zijn. tja ik kan er eigenlijk niet mee zitten, dat is nu het gevolg van illegaal downloaden, game ontwikkelaars gaan zich meer en meer toerichten op andere consoles of op de manier van Blizzard, online play

door jan zonder pet op 23/06/2009 22:42
Ik heb in het verleden games gekocht die de rit naar de winkel niet eens waard zijn,terwijl het uitstekende recensies had.Alle spellen die ik frequent speel koop ik ook,evenals programma's.
Maar ik ga eerst underground copy downloaden en spelen voordat ik hem koop.Dit hebben de uitgevers (EA)zelf in de hand gewerkt door de sites als gamespot.com onder druk te zetten.
Consumenten laten zich niet langer een oor aan naaien, we leven nu in 2009. 
 
Fallout 3: Mothership Zeta launch trailer
Fallout 3: Mothership Zeta launch trailer
Assassins Creed II ComicCon presentatie
Assassins Creed II ComicCon presentatie